Bir grup Avrupa ülkesinin 'bölgeye barış getirilmesine yardımcı olacağı umuduyla' Filistin'i devlet olarak tanıdıklarını duyurmasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne Filistin'in resmi olarak tanınma koşullarını henüz karşılamadığını söyledi.
Yaptığı açıklamada "Bu sadece sembolik bir mesele ya da siyasi konumlandırma meselesi değil, aynı zamanda barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devletin çözümüne hizmet eden diplomatik bir araçtır" diyen Sejourne "Fransa, bu kararın süreç üzerinde gerçek bir etki yaratması için gerekli koşulların henüz karşılandığını düşünmüyor," ifadelerini kullandı.
İspanya, İrlanda ve Norveç'in 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamasının ardından gözler, daha önce bu konuda adımlar atacağı sinyali veren Malta'ya çevrildi.
Times of Malta gazetesine konuşan bir hükümet sözcüsü "doğru zaman geldiğinde" Malta'nın, Filistin'i tanımaya hazır olacağını söyledi.
Sözcü "Malta yakın zamanda, böyle bir tanımanın olumlu bir katkı sağlayabileceğini değerlendirdiğinde ve koşullar uygun olduğunda Filistin'i tanımaya hazır olduğunu teyit etti. Bu bağlamda hükümet, bu önemli gelişme için en uygun zaman çerçevesini en kısa sürede belirlemek amacıyla Orta Doğu'daki gelişmeleri takip ediyor," ifadelerini kullandı.
Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümden yana olan Malta, 7 Ekim 2023'ten sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes sağlanması konusundaki karar tasarılarına da destek vermişti.
İrlanda, İspanya ve Norveç yaptıkları açıklamalarla Filistin devletini resmen tanıyacaklarını ilan etti.