Fransa'da arklı bir önlem tıp öğrencileri arasında öfkeye yol açtı. Bu sonbaharda genç doktorlar için 1.510 daha az kadro açılacak.
Temmuz ayındaki resmi hükümet verilerine göre, 2023 yılında 9.484 olan pozisyon sayısı bu yıl sadece 7.974 olacak.
Fransa'da stajyer doktorlar ya da "internes en médecine", 12 yıllık eğitimlerinin altıncı yılını tamamlamış tıp öğrencileridir. Eğitimlerine devam ederken bir hastanede ya da başka bir tıp kurumunda kıdemli bir doktorun gözetimi altında tam zamanlı olarak çalışırlar.
Tıp eğitiminin altıncı yılını bitiren Marie, "Hepimiz çok korkuyoruz (...) Hastanelerde çalışmak çok zor, genç doktorlar için zihinsel ve fiziksel olarak çok zorlayıcı," dedi. "Ve şimdi sonbaharda daha az sayıda olacağız ama iş yükümüz azalmayacak."
Hükümete göre, pozisyon sayısı azaldı çünkü yerleştirmeleri kazanmak için rekabetçi giriş sınavlarına katılan adayların sayısı da düştü.
Ancak rakamlar sendikalar arasında kuşku uyandırdı.
SAMU Urgences de France sendikası sözcüsü Dr. Agnès Ricard Hibon, "Her yıl, aday olan genç doktorların sayısına bağlı olarak pozisyon açıklarında bir uyarlama yapılır," dedi. "Ancak bu durumda, bir yıl içinde çok daha fazla kişi yeniden çalışmaya başladı."
Tıbbi uzmanlıklar farklı derecelerde zarar görecek. Genel tıp ve oftalmoloji pozisyonları yüzde 18 oranında düşerken, acil tıpta yüzde 15 daha az açık olacak.
Hibon, "Plastik cerrahi gibi daha fazla etkilenen bazı disiplinler var. Pediatri ya da çocuk cerrahisi gibi diğer disiplinler ise büyük bir ihtiyaç olduğu için korunuyor" dedi.
Yine de bazı öğrenciler, 2020'de tartışmalı tıbbi çalışmalar reformu nedeniyle sınıf arkadaşlarının çoğunun yıllarını tekrarlamayı seçtiğini ve sınavlarında kasıtlı olarak başarısız olduklarını iddia ediyor.
Bununla birlikte Hibon, genç doktorların sayısındaki azalmanın hastaneler üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını söyledi. "Kıdemli doktorlar tarafından sistematik olarak denetleniyorlar. Hizmetleri yürütenler onlar değil," dedi.
Öte yandan bazı öğrenciler, Eylül ayı itibarıyla 57.000'den fazla imza toplayan, genç doktor pozisyonlarının yeniden açılmasını talep eden bir imza kampanyası başlattı.
Dilekçede, çok sayıda akademik reformun ve değerlendirme ve not verme şeklindeki değişikliklerin ruh sağlıklarını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Sonuç olarak, yaklaşık 1,000 öğrencinin dördüncü ve beşinci sınıflarını tekrar etmeyi seçtiğini ve 400 öğrencinin de rekabetçi sınavda başarısız olduğunu iddia eden dilekçe, belirli pozisyonların da daha rekabetçi hale geldiğini ekliyor.
Dilekçede, "Paris'te sindirim sistemleri cerrahisi alanında staj yapmak isteyen bir öğrenci, sınıfının en iyi yüzde 23'ü arasında yer almalıdır," deniyor. Geçen yıl bu oranın yüzde 35 olduğu belirtiliyor.
Dilekçede, bunun sonucunda pek çok öğrencinin girmesi daha kolay olan ancak yatırım yapmak zorunda kalmayacakları bir disiplini seçmek zorunda kalacakları belirtiliyor.
Tıp öğrencisi Marie, bazı öğrencilerin hedeflerinden vazgeçmektense eğitimlerini yurt dışında tamamlamayı tercih edecekleri konusunda uyarıyor.
Facebook destek gruplarında her gün tıp öğrencisi arkadaşlarının İsviçre ya da Belçika'da eğitimlerine nasıl devam edebilecekleri konusunda tavsiye isteyen mesajlarını gördüğünü söyledi.