Özgürlük Heykeli'nin Fransa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) hediye edilmesinden yaklaşık 140 yıl sonra Fransız milletvekili Raphael Glucksmann "yeşil leydi" lakaplı Özgürlük Heykeli'nin eve dönme zamanının geldiğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) merkez sol üyesi, heykelin Fransa'ya geri dönmesi için ikna edici bir argüman sunarak, ABD'nin artık Fransa'nın heykeli ilk etapta teklif etmesine neden olan değerleri temsil etmediğini söyledi.
Glacksmann, "Tiranların yanında yer almayı seçen, bilimsel özgürlük talep ettikleri için araştırmacıları kovan Amerikalılara 'Özgürlük Heykeli'ni bize geri verin' diyeceğiz. Biz onu size bir hediye olarak verdik ama görünüşe göre siz onu hor görüyorsunuz. O yüzden burada, evimizde gayet iyi olacak," diye konuştu.
Orijinal adı La Liberté éclairant le monde (Dünyayı Aydınlatan Özgürlük) olan Özgürlük Heykeli, Fransız siyasetçi Edouard de Laboulaye tarafından düşünüldü ve Fransız sanatçı Auguste Bartholdi (1834 - 1904) tarafından tasarlandı.
Özgürlük, adalet ve demokrasinin sembolü olarak görülen bu heykel, Paris'te Amerikan bakanına 4 Temmuz 1880 tarihinde resmen teslim edildi.
Resmi açılışı, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin 100. yıldönümü münasebetiyle 28 Ekim 1886'da New York limanında yapıldı.
Emma Lazarus'un "The New Colossus" adlı şiiri, kaidenin alt katındaki bronz bir plakete kazındı. İkinci kısmında - ve en çok alıntı yapılan bölüm - ise şöyle:
Bana yorgunlarınızı, fakirlerinizi verin,
Özgürce nefes almak için özlem duyanlarınızı,
Aşırı dolu sahillerinizin sefil çöplüğü.
Fırtınaların attığı evsizleri bana gönderin,
Işığımla altın kapımı aydınlatıyorum!"
Trump yönetiminin ABD'de belgesiz olarak bulunduğu iddia edilen kişileri kitlesel olarak sınır dışı etmeye çalıştığı ve seyahat kısıtlamaları üzerinde kafa yorduğu düşünüldüğünde, ABD'de daha iyi bir yaşam için umut ve fırsat sembolü olarak görülen şiirin bu son dizeleri bugünlerde o kadar güçlü bir şekilde çınlamıyor.
Glucksmann ayrıca, Trump'ın araştırma kurumlarına yönelik federal fonlarda yaptığı kesintileri de şiddetle eleştirdi: bu kesintiler, hükümetin ABD'li araştırmacıları Fransa'da çalışmaya çekmesi halinde Fransa'nın lehine işleyebilir.
Glucksmann 16 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Amerikalılara söyleyeceğimiz ikinci şey şu: 'Eğer en iyi araştırmacılarınızı kovmak istiyorsanız, eğer özgürlükleri, yenilikçilik anlayışları, şüphe ve araştırma zevkleri sayesinde ülkenizi dünyanın önde gelen gücü haline getiren tüm insanları kovmak istiyorsanız, o zaman onları memnuniyetle karşılayacağız'," dedi.
Partisine seslenirken Fransa'daki aşırı sağcı liderleri de eleştiren Glucksmann, onları Trump ve milyarder destekçisi Elon Musk için bir "hayran kulübü" olmakla suçladı.
Musk'ın popülaritesi Tesla'nın piyasa değeri gibi düşerken, Tesla karşıtı protestocular ABD'deki bayilerin önünde toplandı.
Beyaz Saray Musk'ın elektrikli otomobil şirketini desteklemek amacıyla bir medya etkinliği düzenlerken, Trump kısa bir süre önce Tesla'yı protesto edenlerin yerli terörist olarak damgalanması gerektiğini söyledi.
Başkan, Musk'a karşı gösteri yapanların ya da Tesla araç galerilerini hedef alanların "büyük bir Amerikan şirketine zarar verdiğini" ve elektrikli otomobil üreticisine karşı şiddet kullananların "cehennemi boylayacağını" ifade etti.
afp