• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Sizden Gelenler
KARŞILIKSIZ İLİŞKİ BİÇİMİ
21/11/2020

KARŞILIKSIZ İLİŞKİ BİÇİMİ

İnsandan İnsana olan genel ilişki biçimimizi sorgularken,akraba ilişkisindeki naif ve ince çizgi dikkatimi çekti.Bizi neden çok üzüyor ve yaralıyor , hatta ruhumuzda kapanması zor derin izler bırakıyor bu ilişki biçimimiz.

"Akrabanın akrabaya ettiğini akrep etmez"
"Akraba ile ye iç alışveriş yapma"

Bu atasözlerini duymayan bilmeyen yoktur.Kim bu atalar bazen merak etsemde,her zaman ne kadarda doğru söylemişler dedirtir. İki üç cümleyle nasılda özetlemişler bir ömre sığan çarpık ilişkinin özetini.
Fakat ne kadar doğru söylemiş olurlarsa olsunlar,hayatımızda her daim olan akrabalarımızla,sağlıklı iletişim kurmamız ve bu ilişkiyi yaşadığımız sürece hatta daha da ötesine ahiret hayatınada taşımamız bizden istenen.Bu nedenle o ince cizgi nerde başlıyor nerde ihmal ediliyor sorgulamak gerekli.

Öncelikle,insan olarak yapımıza,yaratılışımıza baktığımızda aslında sebebi görünür biçimde açık.Bir çok konuda cüzzi iradi olarak seçme hakkı verildiği halde,ebeveyn ve akraba konusunda ,külli irade çerçevesindeki bağlarımızdan kaynaklı iletişim biçimimiz şekilleniyor.Çünkü bu tür ilişkilerimizde bağ üzerinden de sorumlu olduğumuz için,diğer insanlarla kurduğumuz ilişki şeklinden farklı bir sorumluluk yüklenmiş.Bu fark,bağda beklentiyi beraberinde getirmiş.Bu nedenle herhangi bir insandan daha çok özveriyi,vefayı,güveni arar akraba ilişkisi.İnce naif cizgi burda başlıyor

Nerde ihmal edildiğine bakacak olursak,
Bu hassasiyetin ihmal edildiği nokta,hak ve sorumluluk çerçevesinde birde varoluşssal kaynaklı olduğunu açıkça görebiliriz.İşte ata sözleride tam bu noktada söylenmiş olmalı.

Araştırılan her konuda başvurulan temel eserler olur.Bu konuda başvurulacak ilk kaynak olarak,insanı yaratıp ona şekil veren ve ona irade vererek seçme hakkını kullanmasını isteyen ,insanı bilen yaratıcısının evrensel kitabına bakmak en doğru seçim olacağı için ilk ona bakma gereği duydum.Mesajlar gayet açık ve net .

"Sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, eğer geride bir hayır (mal) bırakmışsa, anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması -Allah’a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak- size farz kılındı"(Bakara /180)

"Bir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma."(İsra/26)

"Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler. Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir"(Nur/22)

"Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: “Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.”(Bakara/215)

"(Öncelikle) En yakın hısımlarını (aşiretini) uyar"(Şuara/214)

İnsanların ürettiği bilimlere baktığımızda ise,bu ayetlerin alt yapısını görürüz.

Şimdilerde,toplum bilimi olan sosyolojinin çıkarımları olan,akrabalık bağlarının ,aile yapısını ve toplumsal ilişkileri belirleyici etkisi,ekonomik dayanışma yönü,birbirine destek olma,kültürel bağların korunması gibi çok önemli rollleri, bu ayetler ışığında sünnet örnekliğinde görmemiz mümkün.Hatta, yıllardır yaşanmış olan bu ilişkilerin sosyal yönü günümüze kadar korunarak gelmiştir.

Hassas olduğu kadar önemli olan bu bağlar üzerinden,insan ahlaki olarak gelişmediği,davranışlarının farkındalığını kazanmadığı sürece,her zaman sorunlu ,çetrefilli ilişkiler yumağında bulur kendini.
Kurtuluş,her ilişkide olduğu gibi yine iyi insan modelindedir.Bu modeli,hayatımıza oturtmadığımız sürece,ilişki biçimlerimizin her türünde sonuç almak zordur.

Yaşadığımız bu zaman diliminde,küreselleşen dünya düzeninde , birey toplumu olma yönünde algılar,yaşam şartları baskı yapsa dahi, akrabalık ilişkilerini dengede tutmak için önce hayatımızda "karşılıksız iyilik" anlayışını oturtmak ve düşünce olarakda bunu benimsemeliyiz.Bu davranış biçiminin bir çok sorunu kökünden çözdüğüne emin olabilirsiniz.Beklentileri eriten,güzel bakmayı öğreten,almadan vermeyi hayat tarzı yapan,ilişkileri sıcak tutan, bu bakışı,Allah'ın rahmetinden bize bir lutuf olarak görmek bile insana yeterli gelebilir.



1025 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İnsanlar dünyayı olduğu gibi değil, kendi oldukları gibi görürler... - 14/07/2020
Toplumlarda İyi insan,kötü insan tasvirleri vardır. Bu tasvirler,İnsanların davranışlarına ve
ROLLERİN BÜYÜSÜNDE - 30/11/2019
Insan etraftan birinin rolünün sona erdiğini duyduğu zaman,şöyle bir irkilir.
TARAFGİRLİK VE NEGATİF BAKIŞ. - 11/06/2019
Şu sosyal medya, bizi ne geliştiriyor, nede gündemsiz bırakıyor
KİŞİLİĞİMİZ VE SOSYAL ETKİLEŞİMİ - 07/02/2019
Yaşamımızı birbiriyle içiçe geçmiş bir çok ilişkiler içerisinde geçiriyoruz.
GERİDE KALAN İZLERDEN. - 22/10/2018
Bir yere bağlanmadan, bir tarihte gelip, bir tarihte başkasına devredilen,zor görevler vardır...
BİR FARKINDALIK İÇİN - 13/09/2018
Kivi şileden, erik Polonya'dan,üzüm İspanyadan,salatalık Hollanda'dan, tomates Fas'tan, muz Martinik'den, incir Türkiye'den gelmişler.
Çağımızın bilgi çağı, insanların ise dijital bir boyut kazandığı günümüzde. - 21/06/2018
İnsanın kendisi olması kadar güzel ne olabilirdi ki?
COĞRAFYA KADER MİDİR ? - 10/06/2018
Yedi milyar insan, yedi milyar farklı yaşam,algı,düşünce,duygu..
Hasret her devirde hasret. - 26/03/2018
Hasret her devirde hasret.
 Devamı