Almanya'daki en büyük Türk sivil toplum kuruluşu ditib'de Prof. Dr. Ali Dere dönemi sona erdi.
Almanya'daki en büyük Türk sivil toplum kuruluşu Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) yeni Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er oldu. 7 Ekim'de gerçekleşen 14. DİTİB Olağanüstü Genel Kurulu'nda seçilen yedi kişilik yeni kendi arasında yaptığı toplantıda yeni genel başkanı seçerek görev dağılımını gerçekleştirdi.
Bünyesindeki 900'e yakın cami ve dernekle Almanya'daki en büyük Türk sivil toplum kuruluşu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) yeni Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Er oldu. DİTİB, önceki Genel Başkan Prof. Dr. Ali Dere'nin görevi bırakmak istemesi üzerine 7 Ekim'de 14. Olağanüstü Genel Kurulu'nu yaparak yedi kişilik yeni yönetim kurulunu seçmişti. Yeni yönetim kurulu, üç gün sonra kendi arasında gerçekleştirdiği toplantıyla yeni genel başkanını seçti, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımını yaptı.
Yönetim Kurulu'nun gerçekleştirdiği görev dağılımı, DİTİB Basın Merkezi'nden yapılan Almanca açıklamayla duyuruldu.
Almanya'daki üniversitelerde açılan İslam kürsülerinin birinde akademik hayatını sürdürmesi beklenen Prof. Dr. Ali Dere için açıklamada, "Sayın Prof. Dr. Ali Dere tecrübeleriyle akademik alanda katkı yaparak bu şekilde yine Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) katkı yapacağı gibi, akademik çalışmalarıyla DİTİB'e danışmanlık hizmeti de sunacaktır." denildi. Açıklamanın sonunda ise, yedi kişilik yeni DİTİB Yönetim Kurulu'nun kendi arasındaki görev dağılımı hakkında bilgi verildi.
cihan.
.
Pazar günü gerçekleşen olağanüstü genel kurulda Prof. Dr. Ali Dere, DİTİB Genel Başkanlığına tekrar aday olmayarak başkanlığa veda etti. Basına kapalı olarak yapılan genel kurulda yeni yönetim Fransa Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. İzzet Er, Belçika Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Halife Keskin, psikolog Dr. Emine Seçmez, ilahiyatçı Suat Okuyan, Stuttgart Din Hizmetleri Ataşesi Kazım Türkmen, DİTİB Dinlerarası Diyalog Müdürü Dr. Bekir Alboğa ve DİTİB Wuppertal Yönetim Kurulu Üyesi mühendis Selim Mercan’dan oluştu. Seçime Prof. İzzet Er katılmadı. Yeni yönetimin görev dağılımı bir sonraki toplantıda belirlenecek.
.
DİTİB’de neler oluyor
Ali Dere niye gitti
DİYANET İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) yine kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği olağanüstü genel kurulundaki “flaş” gelişme teşkilatın 2 yıldır başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ali Dere’nin yeni yönetimde görev almaması oldu. Oysa Dere “Büyük umutlarla” bu göreve getirilmişti. Herşeyden önce Almanca bilen bir din bilgini olması cemaati gelecek için umutlandırmıştı. Peki, ne oldu da Prof. Dere “Apar topar” görevine veda etti? Aslında bu “Apar topar” bir veda da sayılmaz. Geçen hafta Hürriyet’te Asım Gürsoy’a konuşan Prof. Dere “Veda sinyali” vermişti. “Akademik çalışmalara ağırlık vereceğim” derken, aslında “Ben artık bu işlerde yokum” mesajı veriyordu. Sonuçta olağanüstü bir genel kurulda veda ederek gitti.
Şimdi DİTİB’le uzak ya da yakın ilişkisi bulunanlar şu soruyu soruyor; “Neler yaşandı da Ali Dere ile DİTİB arasında ipler vaktinden çok daha önce koptu?” Bu soruyu ben de DİTİB çevresinden bazı dostlarıma yönelttim. İlginç gerekçeler sıralandı...
Mesela Dere’nin uzaklaştırılmasının, Milli Görüş’ün DİTİB’i ele geçirme operasyonun bir parçası olduğunu ileri sürenler çıktı.
Ali Dere’nin Köln’de yapımı süren camiyle ilgili yetersiz kaldığı, maliyetin bu yüzden 15 milyon Euro arttığı, teşkilatın da Dere’yi bu astronomik maliyet artışından sorumlu tuttuğunu söyleyenler de oldu. Hatta daha da ileri giderek, “Müslümanları fişleyen ‘Kayıp’ afişlerinin basılmasına ‘katkıda’ bulundu, Ankara o yüzden ipini çekti” diyenler bile var.
Peki bundan sonra ne olacak? Ali Dere Tübingen Ünivesitesi’nde ders vermeye devam edecek. Belki de bilinen tek cevap bu. Ama beni asıl ilgilendiren DİTİB’e ne olacağı. Özellikle inşaat maliyeti ile ilgili soru işaretleri kafaları karıştırmaya devam ediyor. Kapalı kapılar ardında “Artan maliyetler nasıl izah edildi?” Bu sorunun cevabı merakla bekleniyor.
Bundan sonrası çok mühim. Artık yeni oluşacak yönetimin soru işaretlerini giderecek adımlar atması şart. Değişim vakti gelmiş olmalı. Bazı şeylerin değişeceği de kesin. Ama değişimin yönü merak konusu. Çünkü pazar günü oluşan yönetim kurulu farklı bir resim ortaya koydu. Tüzük gereği DİTİB, eyalet başkanlarından bir yönetim kurulu oluşturuyordu. Ama tüzük değiştirilerek Fransa ve Belçika’dan da üst düzey bürokratlar yönetim kuruluna girdiler. Bu durumda önümüzdeki süreçte, “DİTİB Alman yasalarına göre kuruldu, ama Ankara’dan yönetiliyor” diye tepki gösteren Alman muhatapların tutumu da önemli ölçüde belirleyici olacak.
DİTİB Genel Başkanı yeni seçilen 7 yöneticinin arasından belirlenecek. En güçlü aday Brüksel Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Halife Keskin olarak görülüyordu. Ancak son anda ibre Paris Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. İzzet Er’e döndü. Muhtemelen DİTİB’in başına Prof. Er geçecek. Ancak Er’in de geçici bir süre bu görevi üstlendikten sonra, Berlin’e atanacak yeni müşavire koltuğu bırakacağı şimdiden biline. Sonuçta DİTİB’in Berlin’e atanacak Din Hizmetleri Müşavirini başkan seçeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok. Çünkü gelenek böyle.
Hurriyet