Fransız Zekia Halal markası yöneticisi Wael Hasnaoui, 3 yıldır helal gıda fuarında bulunduklarını belirterek Fransa'daki Müslümanlarla iletişime geçmek için fuarın önemli olduğunu belirtti. Fransa'da helal pazarın geçen yıllarda hızla büyüdüğünü belirten Hasnaoui, bu sene büyümenin durağan hale dönüştüğünü söyledi. Yeni firmaların sektöre girdiğini bazılarının ise çıktığını belirten Wael Hasnaoui, helal pazarı tekrar canlanmak için yeniliğe ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Hasnaoui, Zekia Halal markasının hedef kitlesinin bütün Fransa olduğunu da belirterek ulusal kanallara verdikleri reklamların devam edeceğini vurguladı.
Fuarda yer alan Türk şirketi Öz-Pa yönetim kurulu başkan Hakan Çetin ise 6 yıldır fuarda stant açtıklarını belirterek fuara katılımın geçen yıla oranla daha düşük olduğuna belirtti. Çetin bu durgunluğun Fransa'daki helal gıda pazarında yeniliklerin olmamasından kaynaklandığına vurgu yaptı. Fuara Türk firmaların ilgi göstermemesinden de yakınan Çetin, "Türkiye ve Avrupa'da faaliyet gösteren Türk firmaları bu tür fuarlara gelsinler. Ülkemizde üretilen ürünlere çok ciddi anlamda güven var onu kullansınlar." diye konuştu.
FRANSA'DA MÜSLÜMAN MEZBAHASI YOK
Fransa'da kesilen etleri kontrol edip helal sertifikası verme yetkisine sahip Achadada gurubu Genel Sekreteri Bilal Jouan da helalle ilgili Fransa'daki en büyük problemin narkoz verilerek kesim olduğunu ifade etti. Son dönemde bunun mecburi hale geldiğini belirten Jouan, bu tür kesilmiş etlere sertifika vermediklerinin altını çizdi. Jouan, helal kesimde birçok aldatmanın olduğuna da vurgu yaparak, ''Sektörün daha sağlıklı ve güvenli olabilmesi için kontrol mekanizması şart.'' diye konuştu. Fransa'da helal sertifikası veren güvenilir 3 kuruluş olduğunu vurgulayan Achadada Genel Sekreteri, bunun çok yetersiz olduğunu söyledi. Bilal Jouan, Avrupa'nın en çok Müslüman yaşayan ülkesi Fransa'da İslami usulleri gözeten mezbaha olmadığını hatırlatarak Fransa'da politikacıların helal sektörün önünü kesmeye çalıştıklarını iddia etti. Polonya'dan fuara katılan Khalis Halal sorumlusu Salah Messikh de Avrupa'da helal gıdanın önemli derecede büyüdüğünü hatırlatarak, "Müslümanların birçoğu helal gıda arayışında ama Avrupa helal pazarı engellemek istiyor." ifadelerini kullandı.
HELAL KESİMDE BÜYÜK PROBLEM VAR
Helal sertifika verme yetkisine sahip diğer kuruluş HAC Başkanı Faysal Hacine ise Fransa'da yüzde yüz güvenle helal sertifikası vermenin çok mümkün olmadığını söyledi. Mezbahalarda helal kesimle ilgili birçok problem olduğunun altını çizen Hacine, bu problemi çözmek için Romanya ve Macaristan'da mezbaha açtıklarını ifade etti. Hacine Fransa'da bayıltılarak kesimden ziyade yurt dışında açtıkları mezbahalarda kesimin narkozsuz ve el ile yapıldığını söyledi. HAC Başkanı, Fransa'da insanların helal etle ilgili büyük güven kaybı yaşadığını da belirterek kasap ve lokantalara da güven duygusunun azaldığını vurguladı.
TSE DAMGALI HELAL ET
Bu arada Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) de Avrupa'da helal sertifikası vermeye başladığı belirtildi. TSE'nin Fransa'daki Çözüm Ortağı AS Kuruluş Ticaret Müdürü Mahmut Kılınç, 2 aydan beri TSE onaylı helal sertifikası verdiklerini belirtti. Avrupa'da yaşayan vatandaşların en büyük problemlerinden birinin helal et olduğunun altını çizen Kılınç, helal kesim kontrolünün imam ve TSE'nin yetkilendirdiği uzman kişi tarafından yapıldığını söyledi. TSE'nin Fransa'nın yanı sıra Almanya'da da helal sertifikası verdiği belirtildi.
Helal Gıda Fuarı'nın düzenleyen Veronique Fantin fuarla ilgili yaptığı açıklamada ise katılımdan memnun olduğunu söyledi. Helal pazarın Fransa'da her yıl yüzde 10'un üzerinde büyüdüğünü belirten Fantin, Fransız firmalarının helal gıdaya ilgi göstermesiyle pazarın daha da hareketlendiğini söyledi. Fantin geçen yıl fuarı 2000 kişi ziyaret ettiğini bu yıl da aynı oranda ziyaretçi beklediklerini sözlerine ekledi.
cha