Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Sempozyumu"na evsahipliği yaptı. Sempozyumda, son dönemde artan ırkçı ve İslam karşıtı saldırılar ve bunlarla mücadele konuları tartışıldı.
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan UNESCO merkezinde Sosyal Uyum İçin Avrupa Müslüman Girişimi'nin (EMISCO) öncülüğünde düzenlenen sempozyuma, Fransa Senato Başkan Yardımcısı Bariza Khiari ve EMISCO Başkanı Doudou Diene ile çok sayıda Türk ve yabancı konuk katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Senato Başkan Yardımcısı Khiari, İslamofobinin aslında ırkçılık olduğunun altını çizerek, insanların dinlerinden dolayı ayrımcılığa uğradığını kaydetti. Müslümanları "terörist" gösteren "kültürel terörizm" ile mücadele edilmesi gerektiğini altını çizen Khiari, "İslam'ın gerçek yüzünü insanlara göstermeliyiz" dedi.
Fransa'da İslamofobi'nin giderek arttığını belirten Khiari, İslam karşıtlığı politikasının Fransa'daki aşırı sağ partiler tarafından özellikle kullanıldığını söyledi.
"İslam karşıtlığı kullanılarak, Fransızlar arasında korku yaratılıyor" diye konuşan Khiari, Müslümanların iyi eğitim alarak politikada yer almalarının önemine işaret etti.
-"İslam, Fransa'da ikinci din"-
EMISCO Başkanı Diene ise İslam karşıtlığının Müslümanlarla Hristiyanların ilk karşılaştıkları 9'ncu yüzyıldan beri süre geldiğini söyledi. İslamofobiyi, "Bir dinden ve ona inananlardan nefret etmenin adı" olarak yorumlayan Diene, Müslüman düşmanlığının Fransa'da giderek artmasının sebebinin İslam'ın Fransa'nın ikinci din olarak yükselmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Tarihçi ve yazar Kamel Meziti de "İslamofobi demokrasimiz için bir tehdittir" dedi. Meziti, İslamofobinin artışında, medyada yer alan olumsuz haberlerin önemli rol oynadığının altını çizdi.
EMISCO Sözcüsü Veysel Filiz ise İslamofobi ile Mücadele Sempozyumu'nun UNESCO merkezinde yapılmasından UNESCO'daki bazı ülkeleri tedirgin ettiğini ve 6 ay önce başlatılan projenin ancak hayata geçirilebildiğini söyledi.
aa