• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Hira Mağarası'ndan Esinlenerek yeraltına Yapılan Cami Bayramdan Sonra Açılıyor.

DÜNYA Mimarlık Festivali'nde dini yapılar kategorisinde birincilik alan  Büyükçekmecede'deki Sancaklar Camii, Kurban Bayramı sonrası ibadete açılacak.  Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan, temeli 2011 Mayıs ayında atılan caminin  açılış müjdesini Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve camiyi yaptıran  Sancak Grup ve Sancaklar Vakfı Başkanı Suat Sancak verdiler.

HİRA MAĞRASINDAN ESİNLENEREK YERALTINA  YAPILDI

Başkan Akgün, "Bu eser ibadethane olarak sadece beş vakit namazın kılındığı  yer olarak kalmayacak. Arka kısmındaki kütüphanede özellikle dini konularda  yüksek lisans, doktora, mastır hazırlamak isteyenler de faydalanabilecek" dedi.  Böyle bir eseri kazandırmaktan mutluluk duydukların belirten Suat Sancak da,  ""Hira mağarasından esinlenerek yapıldı bu cami" dedi.

YERALTINDA, ESKİ YAPILARI ANDIRIYOR

Görenleri hayrete düşüren, dışarıdan bakıldığında camiye benzemeyen Sancaklar  caminin yerin altında olup eski yapıları andırdığını söyleyen Büyükçekmece  Belediye Başkan Akgün, “Son derece önemli bir eser kazandırdık ülkemize. Emeği  geçen Başta Emre Arolat olmak üzere Sancaklar ailesine şahsım ve Büyükçekmece  halkı adına teşekkür ediyorum” dedi. Uluslararası ödül almış bir camiye sahip  olmanın ülke için onur verici bir durum olduğunu anlatan Başkan Akgün “ Çok  önemli bir çizgi yakaladık ve Emre hocanın projesiyle dünya çapında 2 ödül  aldık. Proje bazında Barselona'da ve bitmiş mimari projenin eseri olarak da  Singapur'da birincilik ödülü alan bir ibadethaneye sahibiz” dedi.

Büyükçekmece'nin alışılagelmiş Osmanlı ve Selçuklu tarzı camilerden farklı  bir camiye sahip olduğunu dile getiren Başkan Akgün, şunları söyledi:

“Cami denince toplum da kubbeli, minareli bildiğimiz Osmanlı, Selçuklu  tarzını taşıyan binalar olarak bilinir. Sancak ailesi bu projeyi ilk bana  getirdiğinde Hira Mağarasından mı esinlenerek yapıldığını söyledim. Gerçekten de  Sancak ailesi bu işe emeğini, parasını, gönlünü verdiler. Ülkemize böyle bir  eseri kazandırma noktasında cömert davranmış olmalarından dolayı hem kendilerine  hem ailelerine hem de kurumlarına şahsım ve Büyükçekmece halkı adına tekrardan  çok teşekkür ediyorum. Bu eser ibadethane olarak sadece beş vakit namazın  kılındığı yer olarak kalmayacak. Arka kısmında yer alan kütüphanede özellikle  dini konularda yüksek lisans, doktora, mastır hazırlamak isteyenlerde gelip  faydalanabilecek ve sürekli yaşayan bir ibadethane olarak hayatını devam  ettirecek. Caminin esas özelliği bizim dinimizin sadelik üzerine kurulması ve bu  sadeliği herkesin burada görecek olmasıdır.”

Caminin abide şeklinde bir de minaresi bulunuyor. Bunun fikir babası ise  Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün. Akgün, "Abide özel volkanik taştan  yapıldı. Hem merdiven hem asansörle çıkılabiliyor. Cami yer altında, üzerinde  koyunların otladığını görürsünüz. Burada zeytin, ıhlamur ve gibi 3 de ağaç  bulunuyor " dedi.

7 bin 400 m2lik alanda yer alan caminin kapalı alanı bin 200 metrekare olup  650 kişinin ibadet edebileceğini söyleyen Suat Sancak da, “Hira mağarasından  esinlenerek yapıldı bu cami. Sadeliğin olması gerektiği düşüncesiyle aydınlatma  konulmadı. Gün ışığının içeri girmesiyle aydınlanıyor. Kurban bayramından  açılmasını düşündüğümüz caminin turistler tarafından da yoğun ilgi göreceğini  düşünüyorum” dedi.

dha

  
2032 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın