• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Çad’da yaşanan insanlık dramına Fransa sessiz kalmıyor.
 
   Afrika’da açılan su kuyuları, susuz köy ve kasabaların hayat pınarı oluyor. Afrika'nın Müslüman ülkesi Çad'dan yükselen çığlıklar Fransa'da yankı buluyor.
Çad Köyleri bir bir Su Kuyularına Kavuşmaya Devam Ediyor.

    Çad Köyleri adeta cennetten bir parça gibi yemyeşil bir coğrafyanın ortasında yer alıyor. Ne var ki günümüzün her türlü kolaylaştırıcı tarım  aletinden mahrum bu köylüler hiçbir modern tarım usulünden de habersiz tamamen el emeğiyle ürettikleri ürünlerle geçimlerini sağladıkları için köylerinde içtikleri sular son derece sağlıksız su birikintilerinden elde edilmekte. 
      Açılan su kuyuları ile elli metre yer altından su pompası ile çekilen temiz sularla ihtiyaçlarını giderecekler. Kıyafetlerini yine temiz sularla yıkayacaklar.
     Çad’da Haziran ayında başlayan yağmurlar Ağustos’ta ise en şiddetli şekilde yağmakta.
     Kasım ayına kadar da tesirini gösteren bu rahmet köylere ulaşım konusunda da adeta en büyük engeli oluşturuyor.  
   Çad büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas su kuyuları projesi kapsamında Paris'te gerçekleştirdigi ziyaretlerde, Fransa Diyanet işleri Türk islam birliği (ditib) ve Argenteuil Mevlana dostluk yardımlaşma derneğini de ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirdi, açılacak kuyular için yardım toplamak üzere bazı ziyaretlerde bulundu.
 Çad büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas'ı gerçekleştirdigi
ziyaretlerinde Paris Din hizmetleri Ateşesi Gencağa Sayan ve Gönüllüler derneği başkanı da yalnız bırakmadılar.



Prof. Dr.Ahmet Kavas Kimdir?
1964 yılında Samsun’un Vezirköprü ilçesinin Kargucak köyünde doğdu. 1982 yılında Merzifon İmam-Hatip Lisesi’nden ve 1987 yılında ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından verilen yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursunu kazanarak Fransa’ya gitti. Paris Denis Diderot Üniversitesi Coğrafya, Tarih ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde (Université de Denis Diderot / Paris-7, Géographie, Histoire et Sciences de la Société) Afrika’da İslâm ve Müslüman Toplumlar uzmanı Prof. Dr. Jean-Louis TRIAUD’un yanında 1989-1991 yılları arasında 1835-1912 Yılları Arasında Osmanlı İdaresi ile Senusiye’nin Münasebetleri konulu yüksek lisansını, 1992-1996 yılları arasında ise Fransızca Konuşulan Afrika’da Modern Arapça – İslam Eğitiminin Gelişmesi, Mali Cumhuriyeti Medreseleri, 1980-1994 Yılları arasında Başkent Bamako’nun Konumu konulu doktora tezini tamamladı. 1996 yılı Temmuz ayından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı’nın İstanbul’da bulunan İslâm Araştırmaları Merkezî’nde (İSAM) araştırmacı olarak göreve başladı. 2002 yılında Osmanlı Devleti’nin Siyah Afrika’ya Açılan Kapısı: Fizan Sancağı adıyla takdim ettiği teziyle doçent oldu. 2006 yılı Şubat ayında İSAM’dan ayrılarak 2011 yılı Ekim ayına kadar İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, 2014 yılı Şubat ayına kadar da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.
2008 yılı Ağustos-2011 Ağustos ayı arasında Afrika konusunda Başbakanlık müşavirliği görevini yürüttü. 2012 yılı Dışişleri Ağustos Kararnamesi ile Afrika ülkelerinden Çad Cumhuriyeti N’Djamena Büyükelçiliği’ne tayin edildi.
Batı Afrika Ülkelerinden Mali Cumhuriyeti’ndeki ilk ve orta öğretim seviyesindeki özel eğitim kurumları olan medreseler üzerine hazırladığı doktora çalışması L’enseignement İslâmique en Afrique francophone: Les médersas de la République du Mali (İstanbul 2003) adıyla Fransızca olarak 2003 yılında, Geçmişten Günümüze Afrika isimli kitabı ise 2005 yılında basıldı. Osmanlı-Afrika İlişkileri [Kitabevi, İstanbul 2011, İstanbul 2013 (II. Baskı)] çeşitli dergilerde yayınlanan makalelerinin bir araya getirilmesiyle kitaplaştı. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi (TDV İSAM) tarafından yayımı devam eden İslâm Ansiklopedisi için çoğunluğu Afrika kıtası ile ilgili olmak üzere 2013 yılına kadar 100’e yakın madde yazdı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde “Afrika”, “Osmanlı Afrikası”, “Osmanlı-Fransa Münasebetleri” ve “Osmanlı’da Dinî Hayat” üzerine araştırmalar yapmakta olup farklı dergilerde bu konularla ilgili çok sayıda makalesi, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen ilmi toplantılarda takdim ettiği tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ahmet Kavas aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF)’nin başkan yardımcılığı ve Türk-Libya Dostluk Derneği’nin başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
  
2138 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın