• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Her yıl yaşanan hilal görülmedi mevzuu Fransa'da bu yıl da yaşanacak.

Her yıl yaşanan hilal görülmedi mevzuu Fransa'da bu yıl da yaşanacak.

    Fransa İslam Konseyi CFCM Başkanı Halil Ebubekir, yaptığı bir açıklamayla, Fransa’da Ramazan ayının başlangıcının bir günlük “şüphe gecesinden” sonra 28 veya 29 Haziran 2014 tarihinde başlayabilecegini açıkladı.
  Paris Camii sorumlusu da olan Ebubekir, 29 veya 30 gün sürecek olan Ramazan ayıyla ilgili,  geçen sene yaşanan  “karışıklığı” önlemek niyetinde olduklarını belirtti.

    Ebubekir “Fransa'daki Müslüman toplumunun “Şüphe gecesinin” olmasını derinden arzu ettiklerini gördüm” dedi. Halil Ebubekir, göre geçen sene bu konuda CFCM’in fikir değiştirmesini çok eleştiren Fransa İslami Kuruluşlar Birliği (UOİF) de, astronomik hesapları teyit etmek maksadıyla “Şüphe gecesine” onay verdi. 27 Haziranı 28 Hazirana bağlayan gece şüphe gecesi olacak ve o gecede Ramazan ayının başlangıcının 28 mi yoksa 29 mu olacağı anlaşılacak."dedi

    Yapılan gözlemler neticesinde islam dünyası genelinden farklı bir gün çıkması halinde ise diğer ülkelere uymak suretiyle birliği sağlayacağız. Sadece böyle olması durumunda hesaplamaları kale almayacağız” dedi.

   2013 yılında CFCM Ramazan ayının başlangıç tarihini astronomik hesaplarla önceden 9 Temmuz olarak belirlemişti. Ancak hilalin gozetlenmesi sunneti geleneğine uyan çok sayıda Müslüman olması nedeniyle, CFCM geri adım atmak zorunda kalmış ve oruç 10 Temmuz tarihinde başlamıştı.
  
      İletişim araçlarının yaygınlaştığı bir dünyada Müslüman ülkelerin birbirinden farklı günlerde bayram kutlaması çeşitli toplumsal ve siyasi tartışmalara, bazen de pratik sorunlara neden oluyor.  İslam dünyasında özellikle Ramazan orucunun başlangıcı ve bayram günlerinin farklı günlerde yapılması sonucunu doğurduğu için toplumsal ve siyasi tartışmalara yol açıyor.

    İslam dünyasındaki her ülke, bazen Güney Asya'da olduğu gibi birkaç ülke bir araya gelerek ortak bayram kutlayabiliyor. Buna karşılık Avrupa'da yaşayan Müslümanları temsil eden ortak dini otoriteler bulunmadığından ve Müslüman nüfusun çoğunu göçmenler teşkil ettiği için, aynı mahallede yaşayan, aynı iş yerinde çalışan, aynı okula giden Müslümanların farklı günlerde bayram yapması pratik sorunlara yol açıyor.


ç
eviri Meryem Akyay
  
1108 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın