• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/medyaparis
  • https://twitter.com/medyaparis
Fransa'nın yeni göç yasasında neler var? Macron: Yeni yasa, çok açık bir şekilde yasadışı göçü caydırmayı hedefliyor.
04-01-2024
Medyaparis Haber Merkezi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir bakanın istifasına ve ülkede sivil toplum örgütlerinin sert tepsine yol açan yeni göç yasasını, ülkenin “ihtiyacı olan bir kalkan” olarak değerlendirdi.

Macron yasanın parlamentoda kabul edilmesinin ardından ortaya çıkan tepkileri yanıtlamak için televizyonda canlı yayımlanan bir programda önemli açıklamalarda bulundu.

Macron, yasanın kabul edilmesi için orijinal metinde değişiklik yapılıp aşırı sağ partiye “çok fazla taviz verildiği” yolundaki suçlamaya karşı çıktı.

Macron, “Fransa, başta sığınmacılar ve öğrenciler olmak üzere yabancıları her zaman memnuniyetle karşılamıştır ve bu konudaki tavrını sürdürmeyi devam edecektir.” dedi.

Aşırı sağ partiye çok fazla taviz verildiği suçlamasına ilişkin Macron, yasanın partiler arası bir uzlaşı sonucu çıktığını ve kendisinin de metnin tamamına katılmadığını belirterek, “Siyasi yaşam krizlerle, anlaşmalarla ve anlaşmazlıklardan oluşuyor.” dedi.

İktidar partisi parlamentoda yasayı geçirebilmek için aşı sağın istediği göç kotaları, göçmen çocuklarının Fransız vatandaşı olmasını zorlaştıran ve göçmenlerin sosyal yardımlara erişimini geciktiren tartışmalı yeni kuralları tasarıya ilave temek zorunda kalmıştı. Yasa, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini de kolaylaştırıyor.

Fransız seçmenin aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i seçtirmemek için geçen seçimin ikinci turunda kendisine verdiği desteğe “ihanet ettiği” suçlamasına da karşı çıkan Macron, “Bu bizim ihtiyacımız olan bir kalkan. Yeni yasa, çok açık bir şekilde yasadışı göçü caydırmayı hedefliyor” dedi.

Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, Fransa’da göç yasalarını sertleştirmeye yönelik tasarının Senato'nun ardından Meclis'te de kabul edilerek yasalaşmasının ardından dün istifa etmişti.

Fransız basını, Sağlık Bakanı’nın istifasının ardından başka bakanların da istifa edebileceğini aktarırken, son gelişmeyi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinde “ciddi çatlak” olarak yorumluyor.

Salı akşam saatlerinde ise aralarında Clement Beaune (Ulaştırma Bakanı), Patrice Vergriete (İskan Bakanı) ve Sylvie Retailleau'nun (Yüksek Öğrenim Bakanı) da bulunduğu metne karşı çıkan bazı bakanlar Elysee Sarayı’nda Macron tarafından kabul edilmişti.

Fransa'nın yeni göç yasasında neler var?
Resmi gazetede yayınlandıktan sonra kesinlik kazanacak yasaya göre, ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımları çalışma şartına bağlanıyor.

Çalışan yabancılar Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek.

Aynı şekilde bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

Yasaya göre ayrıca güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek.

Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören yasa, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor.

Yasaya göre, Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek.

  
407 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın